"Τα έργα της ενότητας "Εντός των Τειχών" είναι μέρος μιας ευρύτερης αναζήτησης που ονομάζω "Ο Κήπος". Ο καθένας από μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, ζει μέσα σε διαρκώς αναδιαμορφούμενα πλαίσια. Ο κήπος του καθενός είναι το εσωτερικό πεδίο δράσης του. Εκεί που ζούν τα συναισθήματα, οι ανάγκες αλλά και τα όνειρα. Όμως συνιστά φωλιά ή φυλακή; Προστατεύει ή περιορίζει; Χτίζουμε εμείς τα τείχη του κήπου ή κάποιος άλλος; Η έννοια των τειχών ταλαντεύεται ανάμεσα στην προστασία και τα δεσμά. Ο κήπος γίνεται θέατρο της μάχης ανάμεσα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του ριζώματος και της ανάγκης για απόδραση και άνοιγμα των οριζόντων.

Χωρίς να το επιδιώξω συνειδητά, ψάχνοντας το δρόμο που οδηγεί στην προσωπική μου ταυτότητα, είδα να εμφανίζονται στο μουσαμά οι οπτικές καταβολές των παιδικών μου χρόνων. Είναι αυτές του αιγαιοπελαγίτικου εκτυφλωτικού ήλιου, οι μαντρότοιχοι των εξοχικών σπιτιών και οι φράχτες με τις φραγκοσυκιές που αποθαρρύνουν τους επίδοξους κλέφτες των λεμονιών. Όλα αυτά γίνονται τα σύμβολα του δράματος που εκτυλίσσεται μέσα στον κήπο μου. Οι φιγούρες μου είναι ανάγκη να γίνονται σε φυσικό μέγεθος. Για να συμμετέχω τόσο στο πλάσιμο όσο και στη θέασή τους με όλο μου το σώμα. Θέλω να λούζονται στο φως που όλα τα αποκαλύπτει αλλά και όλα τα διαλύει. Εκεί που παλεύει το φώς με τη σκιά, παλεύω κι εγώ με τη μπογιά, την ύλη της ζωγραφικής, αυτή που δίνει υπόσταση στο εκφραστικό περιεχόμενο μέσα σε κάθε ζωγραφική αναπαράσταση."

Μαρία Ξαγοράρη

εικαστική πορεία

Έργα από την τελευταία δουλειά της Μαρίας Ξαγοράρη με τίτλο "Εντός των Τειχών" που παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη Μυκόνου (29 Ιουλίου - 4 Αυγούστου 2011) και στην Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολη (16 - 26 Αυγούστου 2011 - "Ερμουπόλεια").