Γεννημένος στο Νέο Φάληρο το 1952, ο Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου σπούδασε Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα και στη Ρώμη.
Μαθήτευσε κοντά στο Διαμαντή Διαμαντόπουλο, για μια πενταετία, όντας και ο μοναδικός μαθητής του μεγάλου ζωγράφου.

Για το έργο του έχουν γράψει πολλοί ιστορικοί τέχνης και τεχνοκριτικοί μεταξύ των οποίων ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, η Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Τεχνοκριτικός, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και Τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά, ο Άγγλος Ακαδημαϊκός Alan Andrew Moran (Πανεπιστήμιο Σέφιλντ), η Ελένη Καπλάνη – Κοκκίνη, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Χαρίτος, Κριτικός-Δημοσιογράφος, η Αλεξάνδρα Κοροξενίδου, Κριτικός – Δημοσιογράφος κ.α.

Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στην Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» Λαμίας, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας, στη Συλλογή της Γενικής Τράπεζας, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Δελφών, καθώς και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

εκθέσεις