"Η ζωγραφική είναι για μένα ο τρόπος να ανακαλύπτω κάθε φορά και μια νέα πτυχή της πραγματικότητας, αλλά και του εαυτού μου, χωρίς προφάσεις κι έξω από κάθε μορφής σύμβαση. Θεωρώ πως η τέχνη αντανακλά μια προσωπική άσκηση ζωής και στοιχειοθέτησης πνευματικών αξιών. Με την ζωγραφική αντιστέκομαι απέναντι στον ευτελισμό και την ρηχότητα, στην υποκρισία και την αδράνεια, στην σαθρότητα και την ισοπέδωση. Είμαι ενάντια σε κάθε είδους συρμό, στις "μόδες" που αλλάζουν και στις κίβδηλες νοοτροπίες, που τείνουν δυστυχώς να επικρατούν.
Ζωγραφίζοντας, προσπαθώ να αποδώσω το "ήθος" του εικονισμού, μέσα από δικές μου πραγματικότητες που δικαιώνουν τον άνθρωπο στην διαπάλη με τον άγνωστό του εαυτό, γι' αυτό πιστεύω στον homo ludens και σε μια φύση που αντικατοπτρίζει τόσο την καθημερινότητα με τις παραδοξότητές της, όσο και την εσωτερική αφύπνιση της συνείδησης. Συνείδηση όπως εγώ την "εμφανίζω" μέσα από τα έργα μου, είναι το φως και τα σκοτάδια του, είναι τα ερωτηματικά και τα θαυμαστικά του, είναι τα αινίγματα της ζωής και οι απορίες που γεννιούνται μαζί με την ύπαρξη, είναι επιπλέον οι αμφιβολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις περιπέτειες του βίου, μικρότερες ή μεγαλύτερες.
Ζωγραφίζω σημαίνει επικοινωνώ και συνομιλώ με έναν κόσμο που τον μεταφέρουμε ο καθένας διαφορετικά εντός μας, καθώς αυτός μας προσδιορίζει και μας αντικαθρεπτίζει, μας περιβάλλει και τον σημασιοδοτούμε κάθε φορά και από μια διαφορετική του πλευρά, οικεία και την ίδια στιγμή πρωτοφανέρωτη, αρκεί να διαθέτουμε καθαρή ματιά. Για μένα, τέλος, η ζωγραφική είναι πράξη αυτογνωσίας που με οδηγεί σε μια νέα και εξελικτικά διευρυνόμενη πραγματικότητα, στην οποία προσπαθώ κάθε φορά και περισσότερο να εμβαθύνω, χωρίς να καταστρατηγώ την γοητεία και το μυστήριό της."

 

βιογραφικό

Έργα από την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου με τίτλο “Στιγμές Πορείας” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων / επιμέλεια της κ. Αθηνάς Σχινά. (2-27 Ιουλίου 2011 – “Ερμουπόλεια”)