"Η ενασχόληση μου με τη ζωγραφική έχει να κάνει με την πίστη μου ότι αξίζει να προσπαθώ για πράγματα που μ' ευχαριστούν και που τα θεωρώ σημαντικά. Γιατί πιστεύω ότι ο αληθινός πλούτος στη ζωή βρίσκεται στην αναζήτηση της αλήθειας μέσω της δημιουργικής δράσης.
Το θέμα μου αφορά κυρίως στον άνθρωπο. Το οπτικό ερέθισμα, ένα πρόσωπο, μια πραγματικότητα απέναντι μου μιλάει με κάποιους τρόπους και με παρασύρει, με προκαλεί να την καταγράψω. Παρατηρώ και διεισδύω στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων και αυτό που αποτυπώνεται στην ψυχή μου, στο μυαλό μου, αυτό που με συγκινεί, προσπαθώ να το μεταφέρω στον καμβά, να αποδώσω τις ψυχικές ιδιαιτερότητες και τα πνευματικά γνωρίσματα της προσωπικότητας όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι.
Στη δουλειά μου με τίτλο "Μελίνα", αυτό που μ' ενδιέφερε ήταν ν' αποτυπώσω κάτι από την αύρα αυτής της γυναίκας, τη θεατρικότητα της, τη γυναικεία φιλαρέσκεια, την έκφραση μιας φλογερής θέλησης, και το πάθος της για τη ζωή, όπως και το όραμά της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν.
Στην ενότητα "Age of innocence", αφοσιωμένη στις εικόνες του μυαλού μου ζωγραφίζω αυτό που είδα και όχι ότι βλέπω. Σαν μεταφορέας συναισθημάτων, αποτυπώνω στη μορφή, αφηγήσεις του δικού μας κόσμου. Θέλω το βλέμμα του θεατή να ταυτίζεται με το συναίσθημα και όχι με το πρόσωπο.
Όσο για τη δουλειά με τις γυναικείες μορφές, το ενδιαφέρον μου εστιάζεται όχι μόνο στην επιφάνεια του γυναικείου φύλου αλλά και στην εγκεφαλικότητα. Προήλθε από μια ριζοσπαστική διάθεση να εμφανίσω τη μοιραία γυναίκα να προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό της, να υποδύεται ρόλους - πέρα από τις αναφορές στη μόδα - σαν μια εκκεντρική ντίβα γεννημένη στο παρελθόν που έρχεται στο μέλλον για να εξωτερικεύσει έναν αέναο εσώψυχο διάλογο με τον εαυτό της."

Σοφία Φωτιάδου

εικαστική πορεία